• Pokračovanie v OČR

          • AK RODIČ PO OTVORENÍ ŠKÔL A ŠKÔLOK POKRAČUJE V OČR, NEPODÁVA NOVÚ ŽIADOSŤ, VYPLNÍ UPRAVENÝ FORMULÁR ČESTNÉHO VYHLÁSENIA.

             

            V súvislosti s poslednou novelou zákona o sociálnom poistení a čiastočným otvorením škôlok a škôl od 1. júna 2020 Sociálna poisťovňa uskutočnila zmeny v tlačivách _Žiadosť o ošetrovné [4]_ (nárok uplatnený počas krízovej situácie) a _Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné [5] _na účely výplaty dávky ošetrovné počas krízovej situácie.

             

            Nový formulár _Žiadosti o ošetrovné_ je určený iba tým poistencom, ktorí doteraz počas koronakrízy o dávku pandemické ošetrovné ešte nežiadali a nepoberajú ju. Nový formulár _Čestného vyhlásenia_ je určený všetkým poberateľom dávky (súčasným, ktorí pokračujú v OČR a aj júnovým „novým"

            žiadateľom), ktorí v ňom za mesiac jún musia vyznačiť dni, počas ktorých sa o deti starali, resp. vyznačia, či dieťa jasle/školu/škôlku v júni navštevovalo. Toto _Čestné vyhlásenie_ treba príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne doručiť do konca júna. Tí poistenci, ktorí potvrdili dni ošetrovania na doterajších tlačivách, nemusia posielať a vypĺňať nové. Nové tlačivá sú platné iba odo dňa ich uverejnenia na webovej stránke Sociálnej poisťovne.

             

            Znamená to, že ak si poistenec nárok na ošetrovné uplatnil prostredníctvom pôvodnej žiadosti (už poberá dávku ošetrovné), novú žiadosť o ošetrovné od 1. júna 2020 nie je potrebné podať, bude v nej pokračovať a na konci júna pošle pobočke už len formulár _Čestné vyhlásenie_ aj s údajmi, či dieťa navštevovalo školu/škôlku.

             

            Sociálna poisťovňa zároveň upozorňuje, že posudkoví lekári Sociálnej poisťovne môžu od 21. mája 2020 posudzovať dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav nezaopatreného dieťaťa na účely nároku na ošetrovné. O posúdenie dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu môžu požiadať rodičia, ktorí sa osobne a celodenne starajú o dieťa do dovŕšenia 18 rokov veku, ktorému nebolo vydané rozhodnutie príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o dlhodobo nepriaznivom

            stave alebo zdravotnom ťažkom postihnutí. Požiadavku na posúdenie dlhodobého nepriaznivého stavu posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne môže rodič vyznačiť priamo v žiadosti o ošetrovné. Následne ho bude kontaktovať poverený zamestnanec Sociálnej poisťovne a posúdenie sa vykoná v neprítomnosti dieťaťa.

            
            
            
            
            
            Links:
            ------
            [1] http://www.banm.sk
            [2] blocked::https://www.banm.sk/ochrana-osobnych-udajov/
            [3] blocked::mailto:zodpovednaosoba@banm.sk
            [4] https://www.socpoist.sk/ext_dok-22052020-np-ziadost-koronavirus/68665c
            [5] https://www.socpoist.sk/ext_dok-22052020-np-cv-koronavirus/68666c
            [6] https://www.banm.sk/ochrana-osobnych-udajov/

             

          • Súťaž KLOKAN online

          • Tento rok sa súťaž Matematický klokan uskutoční online.

            Milí rodičia, do správy v EduPage (tí, ktorí sa prihlásili a zaplatili štartovné) ste dostali podrobné informácie o konaní online súťaže Klokan v školskom roku 2019/20. V prípade nejasností ma, prosím, kontaktujte (stancikova@sibirska.sk). Odosielala som celkovo 80 správ, tak sa mohlo stať, že som niekde nevložila unikátny kód.

            Pre istotu posielam harmonogram súťaže:

            Od 25. mája do 31. mája sa žiaci skúšobne prihlásia svojím kódom na stránke www.matematickyklokan.sk v časti ONLINE KLOKAN. V prípade záujmu si môžu urobiť cvičný test.

            Každá kategória má vlastný deň súťaže, čas prihlásenia od 8. do 19. hodiny je pre všetky kategórie rovnaký.

            1. ročník ZŠ - KLOKANKO 1 - utorok 9. 6. 2020

            2. ročník ZŠ - KLOKANKO 2 - streda 10. 6. 2020

            3. ročník ZŠ - KLOKANKO 3 - štvrtok 11. 6. 2020

            4. ročník ZŠ - KLOKANKO 4 - piatok 12. 6. 2020

            5. a 6. ročník ZŠ - ŠKOLÁK - pondelok 8. 6. 2020

            29. júna 2020 zverejní organizátor výsledky na svojom webovom sídle.

            V septembri 2020 budú do školy doručené diplomy a ceny.

             

            Dúfam, že aj takúto formu súťaže zvládneme.

             

            Všetkým súťažiacim držím palce.

             

            Mgr. Daniela Stančíková

            školský koordinátor súťaže

          • Záverečné hodnotenie žiakov

          • Vážení rodičia, zákonní zástupcovia dieťaťa,

            v zmysle Usmernenia ministra školstva na hodnotenie žiakov základných škôl v čase mimoriadnej situácie, spôsobenej prerušením vyučovania v školách v školskom roku 2019/2020 zo dňa 6.4.2020 Vám oznamujem nehodnotenie tých predmetov, ktoré pôvodne boli hodnotené, avšak podmienky v čase prerušeného vyučovania neumožňujú naplniť ciele predmetov plnohodnotnou realizáciou.

            Nehodnotené/neklasifikované budú tieto predmety:

            • Telesná a športová výchova
            • Hudobná výchova
            • Výtvarná výchova
            • Technika
            • Pracovné vyučovanie
            • Informatika
            • Druhý cudzí jazyk v 7,. 8. a 9. ročníku
            • Etická výchova
            • Náboženská výchova

            Pokiaľ bude mimoriadne opatrenie trvať až do konca školského roka, žiak bude mať z týchto predmetov na vysvedčení uvedené, že predmet ,,absolvoval / absolvovala“. Ak sa žiak/žiačka zo subjektívnych príčin neplnil/neplnila požiadavky na vyučovanie na diaľku,  bude mať na  vysvedčení uvedené v danom predmete neabsolvoval/neabsolvovala. 

            V prvom ročníku sa v čase mimoriadnej situácie priebežné aj záverečné hodnotenie realizuje formou slovného hodnotenia.

            Ostatné predmety budú klasifikované s prihliadnutím na prácu žiaka v druhom polroku do 9.3.2020 a plnením požiadaviek na vyučovanie na diaľku  v dištančnom vzdelávaní. Pri priebežnom (konštruktívna spätná väzba) a záverečnom (klasifikácia známkou) hodnotení žiaka  vyučujúci zohľadní mimoriadne podmienky vzdelávania na diaľku s rešpektovaním individuálnych podmienok na domácu prípravu a akceptuje jedinečnosť podmienok žiakov na vzdelávanie.

            V prípade, že žiak/žiačka zo subjektívnych príčin neplnil/neplnila požiadavky vyučovania na diaľku a dosiahol/dosiahla neuspokojivé výsledky za obdobie pred prerušením vyučovania, môže byť preskúšaný/preskúšaná  najskôr dva mesiace po obnovení vyučovania v školách alebo do 31.8.2020.

            V čase mimoriadnej situácie žiaci druhého stupňa ZŠ, ktorí v 1. polroku dostali známku nedostatočnú z dvoch a viac predmetov alebo boli neklasifikovaní, môžu absolvovať komisionálne skúšky najneskôr do 31.8.2020.

            V prípade zmien v nariadeniach Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Vás budeme včas informovať.

             

            Bratislava 30.04.2020

            Mgr. Milena Partelová, riaditeľka školy

          • Prijímacie konanie na školský rok 2020/2021 pre žiakov 5. a 9. ročníka

          •  

            Informácie pre zákonných zástupcov žiakov 9. a 5. ročníka

             

            Prihlášky na vzdelávanie v stredných školách na školský rok 2020/2021 sa budú podávať riaditeľke základnej školy do 15. mája 2020. Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti sa nebude vyžadovať. Riaditelia základných škôl odošlú prihlášky na vzdelávanie na strednej škole na školský rok 2020/2021 na príslušné stredné školy do 21. mája 2020. Riaditelia stredných škôl zverejnia údaje (kritéria prijatia) podľa § 65 školského zákona do 28. apríla 2020.

             

            Celá administrácia prihlášok prebehne v máji s ohľadom na termín zverejnenia kritérií prijatia strednými školami – 28.4.2020.

            Zákonní zástupcovia žiakov najneskôr do 4. mája 2020 oznámia e‑mailom výchovnej poradkyni p. Nemcovej (nemcova@sibirska.sk) definitívny výber stredných škôl a vyjadrenie, či im vyhovuje doleuvedený, Školskými výpočtovými strediskami odporúčaný postup pri podpisovaní prihlášok rodičmi a žiakmi. Stále platí, že žiaci si vyberajú dve stredné školy alebo dva študijné alebo učebné odbory na tej istej strednej škole. P. Nemcová následne pripraví prihlášky, ktoré musia podpísať rodičia a žiaci.

             

            Odporúčaný postup pri podpisovani prihlášok rodičmi a žiakmi:
            V súčasnom stave pandémie je potrebné minimalizovať kontakt medzi osobami. V maximálnej miere je potrebné využivať elektronickú komunikáciu. V prípade podpisovania prihlášok žiakov na SŠ odporúčame:

            1. V Proforiente vytlačte prihlášky na PDF tlačiarni.
            2. Vytvorené PDF súbory odošlite zákonným zástupcom žiakov emailom s pokynom, aby si PDF súbor s prihláškou vytlačili a podpísali. Podpísanú prihlášku môžu potom poslať poštou, alebo odniesť osobne do školy a napr. hodiť do schránky.
            3. Po vyzbieraní prihlášok ich podpíše aj vedenie školy a ďalší postup s doručením na SŠ je už štandardný.

             

            Rodičia a žiaci, ktorým uvedený postup nevyhovuje alebo nemajú možnosť si prihlášku vytlačiť, budú mať možnosť podpísať prihlášky v škole za najprísnejších protiepidemických opatrení podľa vopred určeného časového harmonogramu.

             

            Riaditeľka základnej školy odošle prihlášky na vzdelávanie na strednej škole na školský rok 2020/2021 na príslušné stredné školy do 21. mája 2020.

             

            V prípade akýchkoľvek otázok ma môžete kontaktovať mailom alebo cez Edupage.

             

            Výchovný poradca: Elena Nemcová

          • Prosba o poskytnutie 2% (3%) zo zaplatenej dane

          • Milí rodičia a priatelia školy,

            dovoľujeme si Vás aj my požiadať o poskytnutie 2 % (3 %) zo zaplatenej dane príjmov. V týchto náročných dňoch Vás oslovil aj výbor nášho občianskeho združenia, ktorý robí maximun pre účelné využitie získaných finančných prostriedkov tak, aby priniesli úžitok žiakom našej školy. Bez 2 % (3 %) by pani učiteľky nevedeli bezplatne zabezpečiť žiakom potrebné učebné pomôcky, pracovné zošity a pod. Spolu s občianskym združením Amálka sa výboru rodičov podarilo prekonať aj prekážku z registrácie nášho OZ tak, že Vami poukázané 2 % (3%) prídu k Vašim deťom. Viac info nájdete tu: https://sibirska.edupage.org/percenta2/

            Rovnako môžete 2 % (3 %) poukázať aj našim materským školám:

            Občianske združenie Slniečkovo Pionierska - MŠ Pionierska 

            Občianske združenie Zelená deťom - MŠ Legerského 

             

            Preto Vás chceme veľmi poprosiť, pomôžte nám vyzbierať čo najviac finančných prostriedkov pre naše deti do našej spoločnej školy. Vopred ďakujeme veľmi pekne za každú pomoc a každý príspevok z 2% ( resp. 3% ). Mgr. Milena Partelová, riaditeľka školy

          • Informácie k čerpaniu OČR

          • Sociálna poisťovňa upozorňuje všetkých poistencov, ktorí si v
            súvislosti s pandémiou koronavírusu uplatnili alebo ešte len
            uplatnia nárok na dávku ošetrovné (OČR), že musia do príslušnej
            pobočky poslať čestné vyhlásenie. Ide v ňom o oznámenie
            skutočností potrebných pre nárok na výplatu ošetrovného za
            príslušný mesiac. Sociálna poisťovňa potrebuje poznať presné
            dni, kedy sa ktorý rodič o dieťa staral.
            
            Na tento účel Sociálna poisťovňa pripravila formulár/tlačivo tu:
            Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné v súvislosti so
            šírením nákazy koronavírusu [3] aj s postupom, ako ho vyplniť.
            
            TOTO ČESTNÉ VYHLÁSENIE MUSÍ SOCIÁLNEJ POISŤOVNI POSLAŤ KAŽDÝ
            RODIČ OSOBITNE ZA SEBA KU KONCU KAŽDÉHO MESIACA, ZA KTORÝ ŽIADA
            VYPLATIŤ OŠETROVNÉ.
            
            Vzhľadom na blížiaci sa koniec mesiaca marec je potrebné zaslať
            čestné vyhlásenie čím skôr (ak nebude dodržaný termín - koniec
            mesiaca - nárok na výplatu dávky nezanikne, ale bude vyplatená až
            po doručení tohto dokladu).
            
          • Zmena k zápisu detí do 1. ročníka našej školy na školský rok 2020/21

          • Vážení rodičia, reagujeme na aktuálnu situáciu a upravujeme termín zápisu detí do 1. ročníka.

            Pôvodný termín 3. apríla od 14. do 18. hodiny a 4. apríla od 8. do 12. hodiny SA MENÍ na termín od 15. apríla do 30. apríla 2020 bez prítomnosti dieťaťa na zápise. Naďalej ostáva v platnosti vyplnenie online prihlášky tu: https://sibirska.edupage.org/register/

            Prioritne prijímame deti, ktoré majú trvalý pobyt v našej spádovej oblasti (ulice Americká, Blatnická, Budyšínska 32, 36, 38, Čajakova, Filiálne nádražie, J. C. Hronského, Kominárska 7/A a 9, Kraskova, Kyjevská, Legerského, Ľubľanská, Mikovíniho, Na Roličkách, Na varte, Na Zlatej nohe, Ovručská, Piešťanská, Pionierska 1, 1/A, 2 - 9 a 11, Pod Vtáčnikom, Svätovavrinecká, Račianska 5, 7, 11, 13, 17, 19, 22/A až 27,29, 31, 33, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 49, 51, 53, 55, 57, 61, 63, 65, 69/B, Račianske mýto 1/A, 1/C, 1/D, Sibírska, Smrečianska, Šuňavcova, Tupého 21, 21/A-D, 23, 23/A, 25, 25/A, 27, 27/A, 29, 31, Ukrajinská, Ursínyho).

             

            Ďakujeme za pochopenie.

             

          • Zabezpečenie vzdelávania v čase prerušenia vyučovania

          • Vážení rodičia,                                                                                                                                  

            prerušenie vyučovania v škole v rámci opatrení proti šíreniu koronavírusu si vyžiadalo využívanie iných foriem vzdelávania.  Naša škola  zabezpečuje vzdelávanie  každého predmetu samoštúdiom žiakov prostredníctvom elektronickej komunikácie cez edupage, e-mailami,  novoprístupnými bezplatnými portálmi a vlastnou tvorivosťou učiteľov.                                                                                                                                     

            Našim cieľom je dosiahnuť  samostatnosť  Vašich detí pri vzdelávaní tak, aby Vašou úlohou bolo iba dozrieť na vzdelávanie sa. Plne si uvedomujeme, že žiaci v domácom prostredí potrebujú oveľa viac času na vypracovanie zadaní. Veľa rodičov v tomto období  pracuje z domu a je iste ťažko všetko zosúladiť. Nehovoriac o rôznych podmienkach technického vybavenia rodín (rodičov aj učiteľov). Naši učitelia, ako aj Vy a Vaše deti sú v úplne novej situácii.  Všetci sa ju snažíme zvládať najlepšie ako vieme. V súčasnom období dostávajú učitelia rôzne podnety, sprístupnili sa bezplatne vzdelávacie portály a pod.  Každý z nich si  musí  prejsť širokou ponukou a vyhľadať to, čo je pre vzdelávanie jeho predmetu a triedy najvhodnejšie. Pri množstve ponúk je to veľmi náročná práca, ktorá si vyžaduje aj veľa hodín strávených už len pri vyhľadávaní a zadávaní čo najvhodnejších foriem, ktoré postupne zaraďujú do vzdelávania.  Preto prosím o trpezlivosť.                                                                               

            Verím, že spolu všetko zvládneme. Najdôležitejšie je, aby sme boli všetci v poriadku.  

            Veľa zdravia                                      Mgr. Milena Partelová, riaditeľka školy

          • Vyučovanie RTVS

          • RTVS reaguje na vzniknutú situáciu a do vysielania zaraďuje reláciu ŠKOLSKÝ KLUB – HODINKA Z TRIEDY BEZ KRIEDY.

            Pre OBSAHOVÚ, METODICKÚ A ORGANIZAČNÚ PODPORU si vybrala NEZISKOVÚ ORGANIZÁCIU INDÍCIA. ŠKOLSKÝ KLUB začína, 18. MARCA OD 9:15 NA DVOJKE. Venovaný bude ŽIAKOM 1. STUPŇA ZŠ a PRIEREZOVO ZASTREŠÍ VIACERÉ PREDMETY.

            Vysielať sa bude každý pracovný deň v čase 9:15–10:00, minimálne do 27. marca.