• Lyžiarsky výcvik

          • V dňoch 17. - 21. 12. 2022 absolvovali naši deviataci lyžiarsky kurz na Donovaloch. Zážitky nám sprostredkovala Lea Meňhárová.

            ​​​​​

             

            1. deň

                  Hneď ráno ako sme dorazili ku škole sme naložili kufre do autobusu a vyrazili. Cesta bola celkom príjemná, púšťali sme si pesničky.
            Keď sme dorazili na hotel čakali sme nejakú dobu, kým nás ubytovali. Izby nás milo prekvapili a boli celkom útulné, s rozdelením izieb nebol žiadny problém. Oddýchli sme si a všetci hladní sme utekali na obed. Poobede sme sa nahodili do lyžiarskeho oblečenia a išli na stredisko, následne nás rozdelili do skupín podľa výkonnosti a lyžovačka sa zahájila. Všetko prebehlo bez zranení a unavení sme sa tešili na izbu. Po odpočinku sme sa tešili na večeru, ktorou boli tvarohové cestoviny alebo zemiaky s mäsom.
            Takto vyzeral náš prvý deň a tešili sme sa na ďalšie lyžiarske dobrodružstvá.

            2. deň

                  Ráno keď sme sa zobudili nemali sme veľa energie, boli sme unavení zo zábavného večera a lyžovania.
            Na raňajky boli švédske stoly, každý sme si dali to,  čo obľubujeme. Po raňajkách sme mali kratšiu prestávku na oddych a nachystanie sa, keď sme boli pripravení išlo sa na svah. Vo svojich skupinkách sme lyžovali, samozrejme, podľa pokynov našich inštruktorov. Pred obedom, keď sme sa vracali do hotela, zistili sme, že v začiatočníckej skupine sa stal úraz, zlomenina. Žiak ostáva s nami na lyžiarskom, ibaže s oddychovým režimom. Na obed bolo kura s ryžou a hranolčekmi. Poobedné lyžovanie prebehlo už našťastie bez úrazov.
            Po večeri sme sa ešte trochu zabavili a porozprávali v izbách a v čase večierky sme išli spať.

            3. deň

                  Keď prišlo ráno, ako obyčajne sme išli na raňajky, dali do lyžiarskeho a deň sa začal.
            Doobeda sme všetci povinne lyžovali. Začiatočníci išli prvýkrát na pomu a pokročilé skupiny lyžovali s inštruktormi. Učili sa nové triky a spôsoby lyžovania. Potom sme išli na obed. Mali sme sviečkovú. Poobedná prestávka bola celkom krátka, no lyžovanie poobede bolo dobrovoľné, niektorí z nás išli do obchodu, niektorí ostali na izbe a niektorí išli lyžovať. Lyžovanie bolo voľné, takže sme chodili po vlastných trasách a podľa seba. Keď prišiel večer, všetci sme sa tešili na dlhšiu prestávku pred večerou.
            Po večeri sme všetci navštívili svojich kamarátov, a keď bola večierka, všetci išli do svojich postelí.

            4. deň

                  Ráno bolo úplne bežné: zobudili sme sa, naraňajkovali sme sa, nachystali a išlo sa na svah.
            Doobeda sme lyžovali každý so svojou skupinkou a nediali sa žiadne veľké zmeny v našom lyžovaní. Na obed sme sa všetci vrátili do hotela a teda naobedovali, poobedná prestávka nám rýchlo ubehla a hneď sme znova išli na svah. Začiatočníci išli prvýkrát na sedačkovú lanovku a teda aj na najväčší otvorený svah. My pokročilí sme robili “živý” slalom, a to tak, že sme sa postavili do radu a vždy ten, ktorý bol najvyššie sa spustil dole a slalomom zišiel okolo žiakov, ktorí stáli nižšie. Ako obyčajne všetci sme sa tešili na večeru. Mohli sme si vybrať buď makové cestoviny alebo mäso s ryžou. Večer nám animátor zorganizoval rozlúčkový spoločenský program, na ktorom sme sa všetci veľmi bavili, hrali sme rôzne hry - program bol naozaj super J
            Všetci sa pripravujeme na odchod domov a je nám ľúto, že to tu veľmi rýchlo ubieha.

            5.deň

                   21.12.2022 sme sa vrátili z lyžiarskeho. Ránko prebehlo opäť bežne: raňajky, nachystanie sa a lyžovačka.
            Na lyžovaní sme si zopakovali, čo všetko sme sa naučili s inštruktormi. Napríklad, ako sa volá sneh po prejdení ratrakom (Manchester na základe látky zvanej Manchester), paralelné lyžovanie v dvojiciach, carving, zjazd šikmosvahom a podobne. Po lyžovačke sme sa pred hotelom všetky skupinky postavili vedľa seba, rozlúčili sa s animátormi a povedali si pokrik “ciki caki ciki cak hej hej hej nespadli sme je to tak hej hej hej”. Následne sme išli na obed a poriadne sme sa najedli. Poobede sme sa hneď išli dobaliť a nasadli do autobusu. Vyrazili sme asi o 13:30 a okolo 16:30-17:00 sme boli doma.


            Rozlúčili sme sa, rodičia nás prišli vyzdvihnúť, pomohli nám s kuframi a každý sme išli svojou cestou domov.

             

             

             

          • Hudobné Vianoce

          • Krásny netradičný vianočný čas trávili štvrtáci s hudobnými nástrojmi. Dozvedeli sa o nich zaujímavé informácie, vypočuli si ako znejú a mohli si ich aj vyskúšať. Ďakujeme oteckovi, ktorý nám takto spríjemnil deň. 

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Aj žiaci našej školy sa zapojili do 5. ročníka zbierky Koľko lásky sa zmesti do krabice od topánok?  Cieľom bolo naplniť krabicu od topánok  niečím slaným, sladkým, voňavým či hrejivým a potešiť tak seniorov, ktorým sa tieto krabice na Vianoce odovzdávajú. Spolu sa vyzbieralo 37 krabíc a žiaci z prvého stupňa vyrobili do každej krabice vianočné pozdravy.  

            Ďakujeme žiakom, rodičom i učiteľom, že sa podieľali na spríjemnení  Vianoc seniorom.

             

          • Chemický vianočný stromček

          • Žiaci 9.A a 9.B na hodinách chémie pripravili pre svojich mladších spolužiakov chemický vianočný stromček. Využili všetky doposial získané vedomosti z hodín chémie a svoju kreativitu. Samostatne navrhli jednotlivé roztoky tak, aby boli čo najfarebnejšie a zároveň bezpečné :)

          • Mikuláš v 4.C

          • Takto trávili žiaci Mikuláša v 4.C. Začali sme Mikulášskym počítaním a lúštením matematických šifier. Spoznávali sme jednoduché stroje, keď nás prekvapil krásny program žiakov z dramatického krúžku. Na návštevu prišiel aj Mikulášsky hosť z Centra voľného času, ktorý nás učil pracovať s hlinou. Podobne zábavný Mikulášsky program pripravili aj pani učiteľky z iných tried. 

          • Stravovanie

          • Vážení rodičia, 

            žiadame Vás, aby ste si po prihlásení na Edupage sledovali platby za stravné. 

            Platbu za stravu treba uhradiť vždy mesiac vopred a to do 25. dňa

            V prípade neuhradenia platby do uvedeného dátumu, nebude možné vydať dieťaťu stravu.

            vedúci školskej jedálne

             

          • 18. 11. 2022 Riaditeľské voľno

          • V súlade so zákonom č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5 poskytujem 

            dňa 18.11.2022 riaditeľské voľno 

            žiakom Základnej školy, Sibírska 39 a deťom MŠ, Legerského 13, MŠ, Pionierska 12/A a MŠ, Šuňavcova 18 v Bratislave z prevádzkových dôvodov.

            PaedDr. Marta Kolčáková riaditeľka školy

          • Otvorenie kultúrneho leta na Kuchajde

          • Aj tento rok mestká časť Nové mesto Bratislava zorganizovala dňa 25. 6. 2022 Otvorenie kultúrneho leta na Kuchajde. Organizátori pripravili program pre celú rodinu, ktorého súčasťou bol aj žiak našej školy tretiak Lucas Sihlovec. Lucasko si pripravil krásnu, vtipnú recitáciu básne, ktorou ohúril nielen porotu u nás v škole ale aj v krajskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín. Držíme paste, aby sa mu takto darilo aj ďalšie roky a ďakujeme za spríjemnenie sobotňajšieho popoludnia a prajeme veľa úspechov. 

          • Školská brigáda

          • V sobotu dňa 18. 6. 2022 sa zišli v školských priestoroch rodičia, učitelia, asistenti, vychovávatelia, aby spoločne prispeli k skrášleniu okolia školy. Počas školskej brigády sa upratovalo okolie školy, plela sa burina, orezávali sa kríky a stromy. Spoločne sme osadili aj črepníkový záhon a tiež vytvorili z paliet sedenie v átriu pre žiakov. 

            Ďakujeme všetkým, ktorí obetovali svoj víkendový voľný čas a prispeli k skrášleniu našej školy.

          • Tréneri na hodinách telesnej výchovy

          • V priebehu celého školského roka 2021/2022 spestrovali žiakom prvých, druhých a tretích ročníkov jedenkrát týždenne hodiny Telesnej výchovy profesionálni tréneri telesnej výchovy z projektu „Tréneri v škole“ . Veľmi sa tešíme z ich aktivít a pomôcok, ktoré škola získala pre našich žiakov. Žiaci sa zoznámili s viacerými druhmi športovo-pohybových aktivít a športovým náčiním jednotlivých športov, pôsobením rôznych trénerov z rôznych druhov športu. Ďakujeme za túto skúsenosť. Pripájame pár fotografií.